3. Kuchnia+ Food Film Fest: Uczta dla oczu (i nie tylko)

Już po raz trzeci odbędzie się najpyszniejszy (i jedyny) w Polsce festiwal filmowy poświęcony tematyce około-kulinarnej. Kuchnia+ Food Film Fest to idealna propozycja dla tych, którzy oprócz kina kochają także – czy to teoretycznie czy w praktyce - jedzenie.

W trakcie trzech dni pokazane zostaną filmy, które „podgryzają” ten temat ze wszelkich możliwych perspektyw. Wydawałoby się, że narzucone z góry ograniczenia tematyczne mogłyby negatywnie wpływać na jakość filmów. Nic bardziej mylnego. Organizatorom jak co roku udało się wyłuskać najbardziej smakowite i artystycznie wyróżniające się propozycje.

3. Kuchnia+ Food Film Fest: Uczta dla oczu (i nie tylko)

20.10.2011 16:05

Tegoroczny program obejmuje aż 11 filmów dokumentalnych i 2 fabularne, z Europy, Ameryki Północnej i Południowej oraz Azji. Przegląd potrwa trzy dni, od 21 do 23 października. Impreza odbywać się będzie jednocześnie w warszawskim kinie Kultura oraz poznańskiej Muzie.

Kilka słów o filmach

W piątek, 21 października przegląd otworzy peruwiański film „O gotowaniu i innych marzeniach”, opowiadający o tajnikach i kulturze lokalnej kuchni. Następnie, w fascynującym koreańskim dokumencie z 2010 roku „Niezwykła kulinarna wyprawa Mujin”, tytułowa mniszka zabierze widzów w wyjątkową podróż w głąb buddyjskich smaków i aromatów. Po pokazie widzowie będą mieli okazję porozmawiać z bohaterką filmu, Mujin Sunim.

Tego dnia można będzie obejrzeć także: amerykańsko-japoński film „Jiro śni o sushi” (2011) - historię Jiro Ono, japońskiego mistrza sushi, najstarszego nadal pracującego trzygwiazdkowego szefa kuchni. Widzowie spotkają się ze scenarzystą i montażystą filmu Brandonem Driscollem-Luttringerem.

Piątkowy wieczór zakończą krótkometrażowa fabuła „Tak, jak należy” Davidego Minnelli oraz przeznaczona wyłącznie dla dorosłego widza „Ostatnia wieczerza”, opowiadająca o ostatnich posiłkach więźniów skazanych na karę śmierci. Ten zrealizowany przez szwedzkich artystów Matsa Bigerta i Larsa Bergströma film zasługuje na szczególna uwagę nie tylko ze względu na niezwykły temat, jaki podejmuje ale także jego frapującą formę.

Dzień później, w sobotę, 22 października, uczestnicy przeglądu, dzięki produkcji „Farma na ciężarówce” (2011) w reżyserii Iana Cheneya, dowiedzą się, że uprawa żywności ekologicznej możliwa jest nawet na ciężarówce w wielkim mieście. Kolejnym filmem tego wieczoru będzie wyreżyserowany w 2010 r. przez Walthera Grotenhuisa „Życzymy Państwu smacznego”, w którym twórcy przyglądają się temu, gdzie produkowana i jak transportowana jest żywność i jaki to ma wpływ na środowisko oraz lokalne społeczności. Kuchnia+ Food Film Fest zaprasza na rozmowę z reżyserem filmu Walterem Grotenhuisem.

Ostatnim sobotnim filmem będzie poruszający kwestie marnotrawienia żywności i przeciwstawiającej się temu idei freeganizmu niemiecki „Skosztuj z kosza”.

ZOBACZ TAKŻE:

**[

Niedaleko pada jabłko od jabłoni ]( http://film.wp.pl/najseksowniejsze-matki-i-corki-duzego-ekranu-6025273914229377g )*
*
[

Dołącz do nas na Facebooku! ]( http://www.facebook.com/filmwppl )*
*
[

Emmanuelle - ikona erotyki po latach ]( http://film.wp.pl/pamietacie-czarna-emanuelle-zobaczcie-jak-sie-zmienila-6025274286928513g )*
*
[

Co się stało ze słodkimi bliźniaczkami? ]( http://teleshow.wp.pl/blizniaczki-olsen-skonczyly-25-lat-6026604625773185g )*
*
[

Prawdziwe nazwiska polskich gwiazd! Wstyd? ]( http://film.wp.pl/prawdziwe-nazwiska-polskich-gwiazd-6025274598372481g )*
*
[

Spis grzechów Kuby Wojewódzkiego ]( http://teleshow.wp.pl/spis-grzechow-kuby-wojewodzkiego-6021644374000769g )**
Trzeciego dnia Kuchnia+ Food Film Fest, w niedzielę, 23 października organizatorzy przygotowali dla młodych widzów pokaz dokumentu „Elisha wśród kakaowych drzew”, który pokaże, jak wyglądają owoce głównego składnika czekolady - kakaowca oraz jak przebiega jego uprawa. Natomiast po południu zaplanowano pokaz dwóch filmów o historii, produkcji i kulturze picia dwóch popularnych na całym świecie trunków alkoholowych: „Whisky. Tradycja wyspy Islay” i „Film o piwie”.

Z kolei w pokazywanych tego samego dnia „Trzech gwiazdkach” widzowie zagłębią się w świat gwiazdek Michelina, będących symbolem prestiżu, kulinarnej doskonałości oraz najwyższego kucharskiego kunsztu wybitnych szefów kuchni na całym świecie.

Trzeci przegląd Kuchnia+ Food Film Fest zakończy polska premiera filmu „Tost. Historia chłopięcego głodu” z Heleną Bonham Carter i Freddiem Highmorem. Prezentowana na tegorocznym MFF w Berlinie produkcja powstała na podstawie bestsellerowej autobiografii brytyjskiej gwiazdy kulinariów, dziennikarza i krytyka - Nigela Slatera, którego polscy widzowie znają z anteny Kuchni+. Z Nigelem Slaterem będzie można spotkać się po seansie.

Kogo można spotkać i czego posmakować

Wszystkim pokazom będą towarzyszyły spotkania z zaproszonymi gośćmi a także poczęstunki dla widzów związane z tematyką filmów. W dyskusjach wezmą udział osobistości świata kulinariów, przedstawiciele organizacji społecznych, eksperci i degustatorzy, wśród m.in. Janina Ochojska i szefowie kuchni Wojciech Modest Amaro, Paweł Oszczyk oraz Robert Trzópek.

Festiwalowi towarzyszyć będą także apetyczne wydarzenia specjalne. W dniach 21-23 października przed warszawskim kinem Kultura i w poznańskiej Muzie czynny będzie Smakowity Kiermasz, na którym kupić będzie można książki o tematyce kulinarnej a także smakołyki przygotowane przez restauracje Bezgraniczna i Bagno Food & Wine. W sobotę, 21 października o godzinie 11:00 w Warszawie odbędzie się Slowfoodowe Śniadanie w Arkadach Kubickiego, a w Poznaniu Slowfoodowe Śniadanie w Muzeum Archeologicznym. Będzie to okazja by w doborowym towarzystwie, przy jedzeniu od lokalnych producentów, porozmawiać o idei slow food.

W niedzielę 22 października, również o godzinie 11:00 odbędą się dziecięce warsztaty kulinarne, których częścią będzie pokaz filmu „Elisha wśród kakaowych drzew”. W warszawskim Skwerze będą to Slowfoodowe Warsztaty Kulinarne Dla Dzieci, a w poznańskim kinie Muza młodzi widzowie będą mogli uczestniczyć w Dziecięcych Warsztatach Smaku. Imprezy pozwolą dzieciom i młodzieży na udział w przygotowywaniu i smakowaniu rozmaitych potraw, w tym także tych związanych z tematyką filmu.

Ostatnią atrakcją przeglądu będzie inspirowana filmem „Tost. Historia chłopięcego głodu”, zamykająca 3. Kuchnia+ Food Film Fest, uroczysta Filmowa Kolacja. W towarzystwie gości specjalnych można będzie skosztować potraw przygotowanych przez wybitnych szefów kuchni znanych z anteny Kuchni+. Kolację w warszawskim Skwerze przygotuje bohater serii „Jakubiak w sezonie” Tomasz Jakubiak, a w poznańskiej restauracji Toga Adam Chrząstowski, gospodarz programu „Adam w sieci: patenty i triki”. Na ucztę organizatorzy zapraszają bezpośrednio po pokazie filmu „Tost. Historia chłopięcego głodu”.

Szczegółowy program festiwalu i opisy poszczególnych filmów dostępne są na www.kuchnia.tv. POZNAJ FILMY:

Elisha wśród kakaowych drzew (Elisha and the Cacao Trees) film dokumentalny, 17’ prod. Kanada (National Film Board of Canada), 2010 reż. Rohan Fernando

Co łączy wioskę w Belize i miliony dzieci na całym świecie? Czekolada!
Twórcy filmu pokazują, jak wyglądają owoce kakaowca i ich uprawa. Udowadniają także, że aby z kakao powstały słodkości, musi przejść ono długą drogę. Świeżo zebrane nasiona odznaczają się intensywnym, kwaśno-gorzkim smakiem, który niczym nie przypomina słodyczy dobrze znanej wszystkim miłośnikom czekoladowych wyrobów. Do XVIII wieku niektóre południowoamerykańskie plemiona zbierały owoce kakaowca nie dla cenionych obecnie nasion, a dla słodkawego miąższu, który je otacza.

W ciągu setek lat doskonalenia sposobów przetwarzania ziaren kakaowca opracowano wieloetapowy proces, dzięki któremu w czekoladzie nie ma już cienia charakterystycznej dla nasion cierpkości. Najlepsi producenci czekolady wykorzystują do jej wyrobu miazgę kakaową, a jeśli dodają do niej jakiś tłuszcz, jest to wyłącznie masło kakaowe.

Marni - dla obniżenia kosztów używają innych tłuszczów roślinnych. Tymczasem w Ameryce Południowej mieszkają ludzie, którzy do dnia dzisiejszego pozyskują kakao w tradycyjny sposób i czerpią z natury pełnymi garściami. Dla wielu konsumentów jednym z kluczowych kryteriów przy wyborze tabliczki czekolady jest właśnie zawartość kakao. Czy zawsze ma to sens? Procentowa zawartość kakao podana na opakowaniu mówi nam jedynie o ilości kakao w czekoladzie, nie mówi natomiast nic o jego jakości, gatunku, sposobie fermentacji i prażenia.

Wróćmy jednak na moment na plantację. Ziarna kakaowca wyłuskuje się ze strąków, z których każdy zawiera po ok. 20-60 sztuk. Mają one wysoką zawartość tłuszczu i podobną do kofeiny - teobrominę. O tych i innych właściwościach kakao opowiada 13-letnia Elisha, córka plantatora kakao z Belize. Dziewczynka opowiada o swoim życiu codziennym oraz o marzeniach. Najmłodsi widzowie zobaczą, jak wyglądają: uprawa kakao, drzewa kakaowca i świeżo zebrane owoce oraz ich obróbka, a stąd już tylko jeden krok do przepysznej czekolady! Farma na ciężarówce (Truck Farm) film dokumentalny, 48’ prod. USA (Wicked Delicate Films LLC), 2011 reż. Ian Cheney

Chcieć, to móc! Twórcy filmu udowadniają, że uprawa ekologicznej żywności jest możliwa nawet w samym sercu tak wielkiego miasta, jak Nowy Jork. Dokument „Farma na ciężarówce” za pomocą zabawnej animacji pokazuje, jak założyć własną hodowlę warzyw dysponując jedynie starą ciężarówką i dużą dozą kreatywności.

Bohaterowie filmu wykorzystując technologie stosowane przy budowie ogrodów na dachach, przekształcili Dodge’a pickupa z 1986 roku w mobilną minifarmę i wyruszyli z rodzinnego Brooklynu w podróż po Nowym Jorku. Ich przejażdżka ma na celu znalezienie odpowiedzi na pytanie, czy nowojorczycy są w stanie wyżywić się sami. W trakcie wyprawy ekipa spotyka „miejskich rolników”, właścicieli nietypowych ogrodów oraz ludzi działających na rzecz rozwoju rolnictwa i równowagi utraconej na skutek postępującej urbanizacji.

Okazuje się, że w miejskiej dżungli można spotkać więcej podobnych do nich „szaleńców”. Ian, Simon i Stephanie poznają rolnika uprawiającego ponad pół hektara ziemi na dachu starego magazynu, wolontariuszy biorących udział w przekształceniu nieużywanego boiska baseballowego w 3 akrową farmę, inżynierów, którzy na zaniedbanej barce zakładają pływający ogród oraz artystę, który stworzył przepiękne wiszące ogrody w swoim studiu na Manhattanie.

Wszystkich tych ludzi i ich projekty łączy optymizm, innowacyjność oraz zamiłowanie do ekologicznych upraw. Jednak gdy tytułowa farma na ciężarówce pada ofiarą niespodziewanego ataku, pojawia się pytanie, czy cały wysiłek włożony w projekt ma sens? Może jednak warto pogodzić się z uprzemysłowieniem rolnictwa i produkcją na wielką skalę?

Film w lekki i przystępny sposób porusza niezwykle ważne i aktualne tematy dotyczące niekonwencjonalnego, organicznego rolnictwa, a narracja w formie piosenek wykonywanych przez zespół The Fishermen Three and Colin Cheney towarzysząca opowieści na długo pozostanie w głowach widzów.

ZOBACZ TAKŻE:

**[

Niedaleko pada jabłko od jabłoni ]( http://film.wp.pl/najseksowniejsze-matki-i-corki-duzego-ekranu-6025273914229377g )*
*
[

Dołącz do nas na Facebooku! ]( http://www.facebook.com/filmwppl )*
*
[

Emmanuelle - ikona erotyki po latach ]( http://film.wp.pl/pamietacie-czarna-emanuelle-zobaczcie-jak-sie-zmienila-6025274286928513g )*
*
[

Co się stało ze słodkimi bliźniaczkami? ]( http://teleshow.wp.pl/blizniaczki-olsen-skonczyly-25-lat-6026604625773185g )*
*
[

Prawdziwe nazwiska polskich gwiazd! Wstyd? ]( http://film.wp.pl/prawdziwe-nazwiska-polskich-gwiazd-6025274598372481g )*
*
[

Spis grzechów Kuby Wojewódzkiego ]( http://teleshow.wp.pl/spis-grzechow-kuby-wojewodzkiego-6021644374000769g )**

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)