Trwa ładowanie...
d393cbp
d393cbp

Halina Machulska

Najnowsze informacje
5.0
(4 głosy)
Oceń:
Miejsce urodzenia:

Łódź

Filmografia:

Kingsajz (1987) (matka Ewy)

Tylko Kaśka (1980)

Superprodukcja (2002) (starsza pani na konferencji prasowej; nie występuje w czołówce)

Bezpośrednie połączenie (1979) (Irena Tietz)

Dolina Issy (1982) (Akulonisowa)

Miasteczko (2000) (2000) (babcia Ola, matka Wandy Tarnawskiej)

Wyspa złoczyńców (1965) (przewodniczka w muzeum)

Sytuacje rodzinne (1979) (1979) (Irena Tietz, siostra Haliny)

Indeks (1977) (matka Andrzeja)

Zdjęcie
Zdjęcie

Polska aktorka, wdowa po aktorze Janie Machulskim i matka reżysera Juliusza Machulskiego. Współzałożycielka Teatru Ochoty w Warszawie.

Halina Zofia Machulska urodziła się 2 marca 1929 roku w Łodzi. Zadebiutowała w 1955 roku w Teatrze Ziemi Opolskiej w spektaklu „Maturzyści” w roli Hanki Dobrzańskiej. Do 1957 roku pracowała w Opolu, po czym przeniosła się do Teatru im. Osterwy w Lublinie. W 1963 roku otrzymała nagrodę indywidualną na III KST w Kaliszu za rolę Berty w „Wygnańcach” Jamesa Joyce’a. W latach sześćdziesiątych występowała w Teatrze Nowym w Łodzi i Teatrze Polskim w Warszawie.

W 1970 roku zadebiutowała w roli reżysera teatralnego. Wyreżyserowała przedstawienie „Wszystko w ogrodzie” Edwarda Albee, wystawiony w Teatrze im. Jaracza w Łodzi.Rok później ukończyła studia na Wydziale Reżyserskim Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie. W 1972 roku zaczęła pracę w Teatrze Ochoty, gdzie reżyserowała wraz z mężem Janem Machulskim. Rzadko pojawiała się na scenie, choć w 1984 roku zagrała księżną Małgorzatę w „Ryszardzie III” Wiliama Szekspira w reż. Jana Machulskiego. Halina pracowała w Teatrze Ochoty do połowy lat 90.

W 1965 roku zadebiutowała w kinie w adaptacji powieści Zbigniewa Nienackiego pt. „Wyspa złoczyńców”.Zagrała przewodniczkę w muzeum. Wcieliła się także w matkę Andrzeja, asystenta na uniwersytecie w „Indeksie” (1977) Janusza Kijowskiego. Przełom lat 70. i 80. to role w wielu serialach: „Tajemnica Enigmy”, „Tylko Kaśka” i „Białe tango”. W 1982 roku wystąpiła w niewielkiej roli w dramacie „Dolina Issy” Tadeusza Konwickiego.* W latach 2000-2001 występowała w popularnym serialu TVN pt. „Miasteczko”. Zagrała babcię Olę*, matkę Wandy Tarnawskiej (Ewa Wiśniewska).

Grała także w filmach reżyserowanych przez jej syna, Juliusza Machulskiego. W 1979 roku wzięła udział w filmie „Bezpośrednie połączenie”. W filmie „Kingsajz” z 1987 roku wcieliła się w matkę Ewy. Z kolei w znanym serialu „Matki, żony i kochanki” (1995-1998) zagrała Zofię Stokową, dyrektorkę szkoły pielęgniarskiej.

Machulska od 1984 roku jest prezesem Polskiego Ośrodka Międzynarodowego Stowarzyszenia Teatrów dla Dzieci i Młodzieży – ASSITEJ. Postanowieniem Prezydenta RP z dnia 3 maja 2003 za „wybitne zasługi w twórczości teatralnej, za działalność dydaktyczną” została odznaczona Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Halina Machulska była żoną znanego aktora Jana Machulskiego, który zmarł w 2008 roku. Para ma syna Juliusza, urodzonego w 1955 roku, który jest reżyserem i scenarzystą.

d393cbp

d393cbp
d393cbp
d393cbp