ycipk-tjpbn5
ycipk-tjpbn5

Liliana Głąbczyńska-Komorowska - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Gdańsk

Reżyser:
Scenarzysta:
Filmografia:

Z dalekiego kraju (1981)

Planeta krawiec (1983) (Lola, sekretarka w Radzie Narodowej)

Hitler: The Rise of Evil (2003) (Baronowa)

Ekstremiści (2002) (Yana)

Hotel klasy lux (1979) (Elżbieta, inżynier na budowie hotelu, kochanka Sobola)

Wściekły (1979) (Ewa Okrzesik, córka zegarmistrza)

Brygada Acapulco ()

Reguły gry ()

Śmierć prezydenta (1977) (Zofia Kodisówna, siostrzenica Narutowicza)

Incydent na pustyni (1983) (Anna)

Teraz albo nigdy! () (Łucja Jasnyk)

Austeria (1982) (Jewdocha)

Krab i Joanna (1980) (Joanna, partnerka Zygmunta)

Da un paese lontano: Giovanni Paolo II (1981) (zakonnica w Warszawie)

War and love (1985) (Esther)

Zdjęcie
Podziel się

Polska aktorka, absolwentka warszawskiej PWST, od ponad dwudziestu lat mieszka w Ameryce Północnej, gdzie z powodzeniem realizuje swoje plany życiowe i artystyczne. Karierę rozpoczęła w warszawskim Teatrze Dramatycznym, u boku takich sław polskich scen jak Gustaw Holoubek, Zbigniew Zapasiewicz, Piotr Fronczewski, Marek Kondrat i Janusz Gajos.

Przed wyjazdem z Polski zagrała wiele znaczących ról teatralnych, telewizyjnych i filmowych. Wcieliła się m.in. w postać Abigail w Czarownicach z Salem, spektakl uznany za jeden ze stu najlepszych w historii Teatru Telewizji. W Stanach Zjednoczonych i Kanadzie Liliana Komorowska wystąpiła m.in. u boku Donalda Sutherlanda, Aidana Quinna, Westleya Snipesa.

Ostatnio gra w języku francuskim w teatrze, telewizji i w filmach fabularnych, m.in. w Romeo i Juliette, gdzie zagrała matkę Julii ze słynną Jeanne Moreau. Kontynuując prowadzony przez wiele wieków przez polską arystokrację mecenat nad sztuką, Liliana z pochodzenia szlachcianka stara się zawrzeć w swojej działalności wszystkie najlepsze wartości jakie niesie popularne motto szlacheckie – Noblesse oblige.

W ramach założonej przez nią Fundacji Liliany Komorowskiej dla Sztuki, od lat jest zaangażowana w działalność na rzecz szerzenia polskiej kultury w środowisku kanadyjskim, za którą została odznaczona Srebrnym Medalem Zasługi. „Raj utracony, raj odzyskany” jest pierwszym filmem dokumentalnym wyprodukowanym przez firmę Liliany Komorowskiej – Queen Art Films. Oba projekty – książka i film poruszające tematy polskiego „przeminęło z wiatrem” są bardzo bliskie sercu aktorki – emigrantki.

ycipk-tjpbn5

Obecnie Liliana pracuje nad swoim debiutanckim filmem dokumentalnym „The Beauty and The Breast”, który będzie miał premierę w 2012 roku. Film opowiada o walce kobiet z rakiem piersi.

ycipk-tjpbn5
ycipk-tjpbn5
ycipk-tjpbn5