Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Ludwik Benoit - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
Qaqwqwrqw

Ludwik Benoit uchodził za aktora charakterystycznego, a publiczność ujmował swoim nieprzeciętnym obliczem i ogromnym talentem komediowym. Młodsi widzowie mogą kojarzyć jego głos z popularnego serialu animowanego "Proszę słonia", starsi z filmu "Ewa chce spać" czy "Mleczna droga". Tworzył niezapomniane kreacje, choć często musiał zadowolić się rolami drugoplanowymi. Nigdy jednak nie narzekał, bo jego prawdziwym żywiołem był nie film, a teatr.

Qaqwqwrqw
Data urodzenia

18.07.1920

Miejsce urodzenia

Wołkowysk

Data śmierci

04.11.1992

Filmografia

Pokolenie (1954) (Grzesio)

Walet pikowy (1960) (Grant)

Ojciec Królowej (1979) (Ludwik, człowiek ministra de Croissy udający Błażeja, sługę kawalera de Charentes)

Inspekcja Pana Anatola (1959) (Barnaba Starski)

Ewa chce spać (1957) (kasiarz)

Mleczna droga (1990) (stary mężczyzna)

Pierścień i róża (1986)

Warszawska premiera (1950) (rzeźbiarz, przyjaciel Wolskiego)

Lenin w Polsce (1965)

Przygoda Stasia( (1970) (Organista)

Aria dla atlety (1979) (starzec na ulicy)

Piątka z ulicy Barskiej (1953) (kurator Wojciechowski)

Proszę słonia (1978) (Dominik (głos))

Sobótki (1965) (Zawiadowca stacji)

Orinoko (1982)

Niewiarygodne przygody Marka Piegusa () (Anatol Surma)

Pierścień i róża (serial) ()

Placówka (1979) (Sołtys)

Z przygodą na ty () (Młynarz)

Koniec sezonu na lody (1987) (Mechanik Maciejewski)

Janosik (serial) () (Gąsienica)

Big bang (1986) (Mietek Wroński)

Pod gwiazdą frygijską (1954)

Kochajmy syrenki (1966) (Dyrektor zakładu)

O dwóch takich, co ukradli księżyc (1962) (Ojciec Jacka i Placka)

Gromada (1952)

Lalka (1968) (lokaj Krzeszowskiego)

Rękopis znaleziony w Saragossie (1964) (ojciec Paszeki)

Krzyżacy (1960) (Mikołaj z Długolasu)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw