WP
WP

Małgorzata Socha - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Popularna aktorka młodego pokolenia, znana przede wszystkim z licznych występów w produkcjach telewizyjnych.

Urodziła się 23 kwietnia 1980 roku w Warszawie. Dwadzieścia trzy lata później ukończyła tamtejszą Akademię Teatralną, jednak zanim została dyplomowaną aktorką, dała się już całkiem dobrze poznać zarówno kinowej, jak i telewizyjnej publiczności.

Na ekranie zadebiutowała jeszcze jako uczennica warszawskiego liceum im. Stefana Żeromskiego, w tytułowej roli w spektaklu Teatru TV „Anka” w reżyserii Radosława Piwowarskiego (1997). Już w kolejnym roku ten sam reżyser obsadził ją w jednej z ról w popularnej telenoweli „Złotopolscy”. Postać Kate – córki Wonsa, szaleńczo zakochanej w starszym o całe pokolenie komendancie policji – Wieśku, kreowała w latach 1998-1999 i 2002-2003.

W międzyczasie zadebiutowała na dużym ekranie (epizod w „Mojej Andżelice” Stanisława Kuźnika 1999) i zagrała pierwszą większą rolę w głośnej produkcji dla młodzieży „To my” Waldemara Szarka (2000), a także zasłynęła z podwójnej kreacji Majki i jej bliźniaczej siostry – Kajki, uczestniczek konkursu piękności w serialu „Zostać Miss” (2001).

W 2001 roku raz jeszcze wzięła udział w spektaklu Teatru TV, tym razem pojawiając się u Izabelli Cywińskiej w „Dotknięciach”, wg prozy Wiesława Myśliwskiego. Filmografia Sochy obejmuje grubo ponad dwadzieścia tytułów serialowych. Aktorka zasłynęła szczególnie z ról komediowych: jako Izabela „Bjuti” Lisocka w serialu „Bao-bab, czyli zielono mi” (2003), Mariola, pomocnica w gabinecie dentystycznym w „Rodzince” (2003), Zuza w „Czego się boją faceci, czyli seks w wielkim mieście” (2003), Matylda w „Panienkach” i „Zakręconych” Przemysława Angermana, z Weroniką Książkiewicz i Katarzyną Glinka u boku (2004-2005), łączniczka „Jasna” w „Halo, Hans” (2007), czy Viola w „Brzyduli” (2008-2009).

WP

W 2004 roku partnerowała też Piotrowi Adamczykowi na planie krótko emitowanego sitcomu „Dziupla Cezara” i ponownie spotkała się z Piwowarskim, wcielając się w postać ekspedientki w serialu „Stacyjka”.

Ponadto zagrała ważne role w takich serialach, jak „Klinika samotnych serc”, „Tak miało być” (oba z 2005 roku), „Regina” Teresy Kotlarczyk (2007) i „Tylko miłość” (2007-2009).

Zaliczyła wiele gościnnych występów w tak głośnych produkcjach, jak „Lokatorzy”, „Miodowe lata”, „Kasia i Tomek”, „Plebania”, „Na Wspólnej”, „Kryminalni”, „Magda M.”, „Zaginiona”, „Determinator”, „U fryzjera”, czy „Pierwsza miłość”.

Jej filmowy dorobek na tle występów w serialach telewizyjnych, przedstawia się raczej skromnie. W 2002 roku zagrała epizod w głośnej, sensacyjnej produkcji „Bez litości” Wojciecha Wójcika, trzy lata później wzięła udział w komediowym filmie „Lawstorant” Mikołaja Haremskiego oraz dała jeden z bardziej znaczących występów u boku Leona Niemczyka w filmie „Po sezonie” Janusza Majewskiego (2005). Poza tym wystąpiła w dwóch produkcjach z telewizyjnego cyklu „Święta polskie” – jako dziewczyna do towarzystwa w „Długim weekendzie” Roberta Glińskiego (2004) i reporterka telewizyjna w „Miłości w przejściu podziemnym” Janusza Majewskiego (2006).

Zobacz role telewizyjne Małgorzaty Sochy

WP
Data urodzenia

23.04.1980

Miejsce urodzenia

Warszawa

Filmografia

To my (1999)

Być jak Kazimierz Deyna (2011) (nauczycielka)

Sfora - Bez litości (2002) (Kobieta Chamulca)

Długi weekend (2004) (prostytutka)

Królowa Śniegu 2 (2014) (Alfida - zbuntowana piratka)

Wkręceni 2 (2015) (Klementyna)

Tedi i poszukiwacze zaginionego miasta (2012) (Sara)

Smerfy 2 (2013) (Smerfetka)

Pogromczynie mitów () (Ula)

Panienki () (Matylda)

Klinika samotnych serc () (Marta)

Dziupla Cezara () (Magda Świętokrzyska)

Bao-Bab, czyli zielono mi () (Izabela Bjuti Lisocka)

Gdzie jest gwiazdka? (2012) (Petrine)

Królowa Śniegu (2012) (piratka)

Tak miało być () (Anita)

Dziki 2. Pojedynek () (Walczakowa)

Sfora (serial) () (Kobieta Chamulca)

U fryzjera () (Fantazja)

Szycie na gorąco () (Jolka Poleś)

Och, Karol 2 (2010) (Maria)

Ojciec Mateusz () (Sandra Juszczak)

Tylko miłość () (Dorota)

Po sezonie (2005)

Na Wspólnej () (Zuza)

Lawstorant (2004) (Jola)

Prosto w serce () (Konstancja Grylak)

Śniadanie do łóżka (2010) (Marta)

Weekend (2010) (Maja)

Smerfy 3D (2011) (Smerfetka (wersja polska))

Alvin i wiewiórki (2007) (Claire)

Regina () (Sara)

Miłość w przejściu podziemnym (2007) (Kaśka)

Halo, Hans! () (Jasna, łączniczka)

Sing (2016) (Rosita)

WP
WP