WP
WP

Pete Postlethwaite - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Wybitny angielski aktor filmowy i teatralny. Nominowany do Oscara za drugoplanową rolę w filmie „W imię ojca”.

Pete Postlethwaite (właściwie Peter William Postlethwaite) urodził się 7 lutego 1945 roku w Warrington w Anglii. Jego rodzicami byli William i Mary Postlethwaite. Aktorstwem zajął się jako dwudziestokilkulatek. Pracował m.in. w prestiżowym Royal Shakespeare Company, szerszej publiczności stał się znany w połowie lat 80., kiedy to zaczął regularnie grać w produkcjach telewizyjnych i filmach kinowych.

Aktor grał w wielu superprodukcjach i epickich dziełach kinowych, tworząc charakterystyczne i niezapomniane kreacje. W 1994 roku został nominowany do nagrody amerykańskiej Akademii Filmowej za rolę Giuseppe Conlona w filmie "W imię ojca" Jima Sheridana w kategorii najlepszy aktor drugoplanowy. W jego dorobku znajdują się role w takich filmach jak "Ostatni Mohikanin", "Orkiestra", "Kroniki portowe", "Zabić księdza". Pete'a Postlethwaite mogliśmy podziwiać ostatnio w przebojach "Incepcja", "Miasto złodziei" i "Starcie Tytanów".

Steven Spielberg, z którym Postlethwaite współpracował na planie filmu "Zaginiony świat: Jurassic Park" i "Amistad", swojego czasu obwołał Brytyjczyka "najlepszym aktorem na świecie". Sam Postlethwaite żartował później ze słów Spielberga, tłumacząc, że "Steven miał chyba na myśli, że uważam się za najlepszego aktora na świecie".

W 2004 roku otrzymał zaszczytny tytuł i oficerski order imperium brytyjskiego (OBE) za długoletnią pracę jako aktor filmowy, teatralny i telewizyjny. Postlethwaite żył w Shropshire w zachodniej Anglii. Angażował się w działalność polityczną - był przeciwny wojnie w Iraku, działał na rzecz walki z globalnym ociepleniem.

WP

Postlethwaite przegrał wieloletnią walkę z rakiem jąder. Chorobę zdiagnozowano u niego już w 1991 roku, jednak mimo to aktor pozostał aktywny zawodowo. Pete Postlethwaite zmarł 2 stycznia 2011 roku w Shropshire w Anglii. Aktor przebywał wtedy w szpitalu niedaleko swojego domu w Anglii.

Postletwaite na krótko przed śmiercią podziękował publicznie całemu personelowi szpitala Royal Shrewsbury, w którym był poddany terapii. Aktor był wzruszony i wdzięczny za "wspaniałe" leczenie oraz opiekę w trakcie swojej ciężkiej choroby.

Od 1987 roku aż do jego śmierci był mężem Jacqueline Morrish. Mieli dwójkę dzieci, syna Williama (ur. 1989) i córkę Lily (ur. 1996).

Data urodzenia

07.02.1945

Miejsce urodzenia

Warrington, Cheshire, Wielka Brytania

Data śmierci

02.01.2011

Filmografia

Obcy 3 (1992) (David)

Dalekie głosy, spokojne życie (1988) (Ojciec)

Prywatne zajęcia (1984) (Douglas J. Nuttol the Butcher)

Limit, The (2003) (Gale Carmody)

Ostatni Mohicanin (1992) (Kapitain Beams)

Kroniki portowe (2001) (Tert Card)

Zabić księdza (1988) (Józef)

Amistad (1997) (Holabird)

Jakubek i brzoskwinia olbrzymka (1996) (Staruszek)

Podejrzani (1995) (Kobayashi)

Pojedynek (1977) (Facet golący generała Treillarda)

Folwark zwierzęcy (1999) (Pan Jones)

Romeo i Julia (1996) (Ojciec Laurence)

W imię ojca (1993) (Giuseppe Conlon)

Zaginiony świat: Jurassic Park (1997) (Roland Tembo)

Ostatni Smok (1996) (Gilbert of Glockenspur)

Treasure Island (1990) (George Merry)

Bandyta (1997) (Sincai)

Hamlet (1990) (1990) (aktor - Król)

Zdewastowane miasto () (Charles Burchell)

Miasto złodziei (2010) (Fergie Colm)

Incepcja (2010) (Maurice Fischer)

Omen (2006) (ojciec Brennan)

Orkiestra (1996) (Danny)

Starcie tytanów (2010) (Spyros)

Solomon Kane (2008) (William Crowthorn)

Wierny Ogrodnik (2005) (Marcus Lorbeer)

Dark Water - Fatum (2005) (Veeck)

Aeon Flux (2005) (Keeper)

Alice in Wonderland (1999) (Stolarz)

Kiedy nadejdzie sobota (1996) (Ken Jackson)

Pośród gigantów (1998) (Raymond)

WP
WP
WP