"Podróży na sto stóp": Ostro z Bombaju
Indie – kolebka wielu kultur i tradycji, kraj w którym Wisznu i Sziwa spotykają się z Buddą i Allahem. Wielokulturowość to jednak nie wszystko. Indie to przede wszystkim smak i zapach. W "Podróży na sto stóp" poczujesz zapach curry i kardamonu oraz posmakujesz kurczaka tikka masala.
Tradycja podaje, że bóg Kryszna wychowywał się wśród pastuchów i jadł ser z masłem. Rama z kolei bardzo lubił mięso, a Mahabharata był zapalonym rybakiem. Kuchnia ta jest prawdziwym rajem dla tych, którzy szukają co raz to nowych doznań smakowych.
Każdy posiłek powinien być zgodny z zasadami ajurwedy czyli spójny, harmonijny i zrównoważony. Hinduskie potrawy wyróżniają dwie podstawowe rzeczy: różnorodność i wielobarwność. Jest to wynikiem m.in. przenikania się odmiennych stref klimatycznych. Ogromny wpływ na tamtejszą kuchnię mieli również wyznawcy innych religii: islamu, hinduizmu czy buddyzmu oraz narodowości: głównie Brytyjczycy. Wśród przypraw królują kardamon, chilli, imbrir, liście curry oraz szafran i mango w proszku. Najpopularniejszymi i jednocześnie najsmaczniejszymi potrawami są m.in. pierożki samosy z warzywami, biryani, kurczak tandoori i wspomniany już kurczak tikka masala.
Zobacz jak Hassan Haji przyrządzi omlet Madame Mallory już 8 sierpnia.