ycipk-akip8s
ycipk-akip8s

Tom Wilkinson - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-akip8s

Aktor brytyjski i amerykański, któremu od lat szczęśliwie udaje się realizować pełnowymiarową karierę obfitującą w role w znanych hollywoodzkich produkcjach, niejednokrotnie nominowane do najbardziej prestiżowych nagród filmowych, oraz wieść przy tym względnie spokojne życie z dala od blichtru sławy i wszystkich męczących aspektów funkcjonowania w showbiznesie.

Urodził się 12 grudnia 1948 roku w Leeds w Wielkiej Brytanii. Będąc dzieckiem mieszkał w Kanadzie wraz z rodzicami, którzy pojechali tam ze złudną nadzieją odnalezienia lepszego życia, po sześciu latach decydując się jednak na powrót do kraju ojczystego.

W Anglii otrzymał staranne wykształcenie i wychowanie zgodnie z tradycyjną etykietą. Studiował literaturę angielską i amerykańską na Uniwersytecie Kent, by w chwilę później rozpocząć studia teatralne w słynnej Royal Academy of Dramatic Art. Jako świeżo upieczony absolwent, z miejsca został zatrudniony w Nottingham Playhouse, gdzie występował w szeregu dramatów od Szekspira po Becketta.

Debiutował w 1976 roku w filmie Andrzeja Wajdy „Smuga cienia”, powstałym na podstawie prozy Josepha Conrada. Nie był to jedyny polski akcent we wczesnej karierze aktora – w 1984 roku wystąpił w telewizyjnym filmie „Squaring the Circle”, odnoszącym się do polskich realiów roku 1980-81.

Przez całe lata 80-te stale znajdował zatrudnienie, zarówno w filmie, jak i teatrze i telewizji.

ycipk-akip8s

Z bardziej znanych produkcji, w jakich wystąpił wymienić można obraz „Wetherby” (1985) z Judi Dench i Vanessą Redgrave, czy filmy TV „Kobieta, którą kochał” i dramat „Attic: The Hiding of Anne Frank” (oba z 1988 roku), dzięki którym po raz pierwszy zagościł na antenie amerykańskiej telewizji.

W kolejnej dekadzie dwukrotnie wystąpił obok Helen Mirren: w pierwszej części telewizyjnego thrillera kryminalnego „Główny podejrzany” (1991) oraz w dramacie historycznym „Książę Jutlandii” (1994), pojawił się jako oskarżyciel na planie „W imię ojca” Jima Sheridana (1993), jako jeden z duchownych w kontrowersyjnym dramacie „Ksiądz” (1994) oraz jako Mr Dashwood w adaptacji „Rozważnej i romantycznej” (1995) Anga Lee z Emmą Thompson, zanim nie nadszedł przełomowy rok 1997, a wraz z nim rola w niezwykle popularnej komedii „Goło i wesoło” (BAFTA dla Najlepszego Aktora Drugoplanowego).

W tym samym roku wystąpił w biograficznym obrazie „Wilde” (1997), rok później – w głośnej, Oscarowej produkcji „Zakochany Szekspir” (1998) z Gwyneth Paltrow oraz w mniej znanym melodramacie „Guwernantka”, a w 1999 roku ponownie zagrał u Anga Lee, tym razem w „Przejażdżce z diabłem”.

Za główną rolę w dramacie obyczajowym Todda Fielda „Za drzwiami sypialni” (2001) otrzymał nagrodę Independent Spirit, nominację do Oscara i BAFTA oraz nagrodę aktorską na festiwalu filmowym w Sundance.

W* 2003 roku wystąpił w znanym obrazie „Dziewczyna z perłą” ze Scarlett Johansson, a za rolę w filmie telewizyjnym „Normalny” Jane Anderson z Jessiką Lange u swego boku, otrzymał nominacje do Emmy i Złotego Globu. Rok 2004 to występ w roli zwariowanego doktora w „Zakochanym bez pamięci” z Jimem Carreyem i Kate Winslet.*

ycipk-akip8s

W 2005 stworzył kreację ojca Moore’a w horrorze „Egzoryzmy Emily Rose” i udział w znanej ekranizacji komiksu „Batman – Początek”, a 2007 – fantastyczna kreacja w filmie „Michael Clayton” Tony’ego Gilroya z Georgem Clooneyem w roli głównej.* Aktor otrzymał za nią drugą nominację do Oscara i Złotego Globu, nominację do BAFTA oraz liczne wyróżnienia krytyków.*

Ostatnio wystąpił u Woody’ego Allena w komedii „Sen Kasandry” (2007) oraz w najnowszym filmie Guya Ritchie „RocknRolla” (2008). Rok 2009 to rola w obrazie "Gra dla dwojga". W 2010 roku zagrał w "Długu" i "Autorze widmo". W 2011 roku wystąpił w filmie "Green Hornet 3D".

Data urodzenia

12.12.1948

Miejsce urodzenia

Leeds, West Yorkshire, Anglia

Filmografia

Wilde (1997) (Marquess of Queensberry)

Zakochany Szekspir (1998) (Hugh Fennyman)

Łańcuch szczęścia (2000) (Bollingsworth)

Przejażdżka z diabłem (1999) (Orton Brown)

Wetherby (1985) (Roger Braithwaite)

All Things Bright and Beautiful (1994) (ojciec McAteer)

Czarny Rycerz (2001) (Sir Knolte of Marlborough)

Za drzwiami sypialni (2001) (Matt Fowler)

Bądźmy poważni na serio (2002) (Dr. Frederick Chasuble)

Dedykacja (2007) (Rudy Holt)

Rozważna i Romantyczna (1995) (Mr. Dashwood)

Dziewczyna z perłą (2003) (Van Ruijven)

Smuga cienia (1976) (Ransome)

Goło i wesoło (1997) (Gerald)

Dług / The Debt (2010) (2010) (Stefan)

Spisek / The Conspirator (2010) (2010) (Reverdy Johnson)

Patriota (2000) (generał Lord Charles Cornwallis)

Molokai: historia Ojca Damiana (1999) (brat Joseph Dutton)

W imię ojca (1993) (Appeal Prosecutor)

Hotel Marigold (2011)

Afera poniżej zera (2001)

Jeździec znikąd / The Lone Ranger (2013) (2013) (Latham Cole)

Oscar and Lucinda (1997) (Hugh Stratton)

Duch i mrok (1996) (Robert Beaumont)

Godziny szczytu (1998) (Thomas Griffin / Juntao)

Batman: Początek (2005) (Carmine Falcone)

Biały Labirynt (1997) (profesor Loyen)

Before You Go (2002) (Frank)

Crossing the Floor (1996) (David Hanratty)

Za maską (1990) (Dr Thorn)

First and Last (1989) (Stephen)

Sharma and Beyond (1986) (Vivian)

Zakochany bez pamięci (2004) (Dr. Howard Mierzwiak)

Angel for May, An (2002) (Sam Wheeler)

Another Life (2001) (Mr. Carlton)

Cold Enough for Snow (1997) (Hugh Lloyd)

Jilting Joe (1997) (Wyatt)

Ksiądz (1994) (ojciec Matthew Thomas)

Sylvia (1985) (Keith Henderson)

Snowden (2015)

Denial (2016)

Podstępny Ripley (2005) (John Webster)

Samarytanin (2012) (Xavier)

Dwie prawdy (2005) (James Manning)

Selma (2014) (President Lyndon B. Johnson)

Mission Impossible Ghost Protocol (2011) (Sekretarz IMF)

Autor Widmo (2010) (Paul Emmett)

Decydujący głos () (James Baker)

Gra dla dwojga (2009) (Howard Tully)

Good Woman, A (2005) (Tuppy)

Królowa sceny (2004) (Betterton)

Rodzna Kennedych () (Joe Kennedy Senior)

Green Hornet 3D (2010) (James Reid)

John Adams () (Benjamin Franklin)

RocknRolla (2008) (Lenny Cole)

Walkiria (2008) (Friedrich Fromm)

Michael Clayton (2007) (Arthur Edens)

Sen Kasandry (2007) (Howard)

Przyjaciele (2006) (Stephen)

Egzorcyzmy Emily Rose (2005) (ojciec Richard Moore)

Trójkąt namiętności (1994) (Bob)

Wzbierająca burza (2002) (Sir Robert Vansittart)

Governess, The (1998) (Mr. Charles Cavendish)

Essex Boys (2000) (John Dyke)

Prince of Jutland (1994) (Hardvendel)

Wybór (2016) ( Shep )

The catcher was a spy (2018) (Paul Scherrer)

ycipk-akip8s
ycipk-akip8s
ycipk-akip8s