ycipk-15hrji
ycipk-15hrji

Jacek Strzemżalski - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Warszawa

Filmografia:

Lato leśnych ludzi (1984) (Motocyklista)

Planeta krawiec (1983)

Rififi po sześćdziesiątce (1989) ("Mecenas", właściciel szulerni)

Wojna światów - następne stulecie (1981) (Wnuk odprowadzający starca na pobranie krwi)

Był Jazz (1981) (Arek)

Dekalog, osiem (1988) (Dozorca w kamienicy przy Nowakowskiego)

Limuzyna Daimler-Benz (1981) (Kasjer w domu publicznym)

Kuchnia polska (film) (1991) (Milicjant)

Ćma (1980) (Uczestnik zebrania)

Dziewczęta z Nowolipek (1985) (Kolega dziewcząt)

Bez grzechu (1987) (Redaktor TV)

Ciosy (1994) (Mechanik samochodowy)

Ostatni dzwonek / Glory Daze (1996) (1996) (Pielęgniarz w izbie wytrzeźwień)

Godzina W (1979) (Bratanek Jackowskich)

Sztuka kochania (2016) (2016) (Wypych, pacjent Pasikonika)

Kuchnia polska (serial) () (Milicjant)

Debiutantka (1981) (Mężczyzna na przyjęciu w domu Jerzego)

Lustro (1986) (Lufa)

Tulipan () (Robert, kolega Jurka)

Mów mi Rockefeller (1990) (Członek komisji egzaminacyjnej)

Hania (2007) (Służący Franek)

Filip z konopi (1981) (Dostawca telewizora)

Sceny dziecięce z życia prowincji (1985) (1985) (Uczestnik prywatki)

Constans (1980) (Kolega Witolda z pracy)

W obronie własnej (1981) (Przyjaciel Krzysztofa)

Ostatni dzwonek (1986) (1986) (Pielęgniarz)

Incydent na pustyni (1983) (Student Franio Kot)

Konsul (1989) (Pracownik zakładów)

Życie Kamila Kuranta (serial TV) (1982) (Student Józef, współlokator Kamila)

Dom () (Warszawiak na stopniach pociągu)

Akcja pod Arsenałem (1977) (Gruby)

Dzień Wisły (1980) (Chłopak próbujący przedostać się na lewy brzeg Wisły)

Przypadki Piotra S. (1981) (Mężczyzna w pociągu)

Punkty za pochodzenie (1982) (Członek komisji egzaminacyjnej w szkole teatralnej)

Grzechy dzieciństwa (1981) (Parobek)

Siedem życzeń () ("Konik" pod kinem)

Alternatywy 4 () (Listonosz)

Zdjęcie
Podziel się

Jacek Strzemżalski – aktor i krytyk filmowy

Jacek Strzemżalski – kariera

Jacek Strzemżalski urodził się 10. sierpnia 1955 roku w Warszawie. W 1979 roku ukończył studia na Wydziale Wiedzy o Teatrze Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie. Jacek Strzemżalski był etatowym aktorem w teatrze Scena na Piętrze w Poznaniu w latach 1983 – 1988. Jacek Strzemżalski grał również w filmach. Głównie dostawał role drugoplanowe lub epizodyczne.

Jacek Strzemżalski napisał scenariusze do dwóch spektakli telewizyjnych „Kolabo-Song” (1988) i „Pijak” (1990), a także do dwóch filmów fabularno – telewizyjnych „Na wolność” (1985) oraz „Brawo mistrzu” (1987). W 1980 roku współpracował z reżyserem Tomaszem Zygadło przy filmie „Ćma”.

ycipk-15hrji

Jacek Strzemżalski podkładał również głos pod znajomego Mikiego w filmie fabularnym „Wierne blizny” (1981), jednak nie został wymieniony w napisach.

Jacek Strzemżalski zmarł w 2001 roku. Jest pochowany na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach.

Jacek Strzemżalski – z kim często pracował?

  • Z aktorem Zdzisławem Rychterem – przy filmach „Starzy znajomi” (1985), „Lustro” (1985), „Ostatni dzwonek” (1986), „Rififi po sześćdziesiątce” (1989), „Sztuka kochania” (1989), „Mów mi Rockefeller” (1990), „Kuchnia polska” (1991) oraz przy serialach „Punkt widzenia” (1980), „Życie Kamila Kuranta” (1982), „Alternatywy 4” (1983), „Dorastanie” (1987), „Kuchnia polska” (1991);
  • Z aktorem Zbigniewem Buczkowskim – przy filmach „Grzechy dzieciństwa” (1980), „Bajki na dobranoc” (1980), „Wojna światów – następne stulecie” (1981), „Przypadki Piotra S.” (1981), „Planeta krawiec” (1983), „Lustro”, „Ostatni dzwonek” oraz przy serialu „Alternatywy 4”;
  • Z aktorem Leonem Niemczykiem – przy filmach „Planeta krawiec”, „Sceny dziecięce z życia prowincji” (1985), „Ga, ga: Chwała bohaterom” (1985), „Konsul” (1991), „Kuchnia polska” oraz przy serialach „Życie Kamila Kuranta” i „Kuchnia polska”;
  • Z aktorem Piotrem Machalicą – przy filmach „Był jazz” (1981), „Bez grzechu” (1987), „Sztuka kochania”, „Kuchnia polska” oraz przy serialach „Punkt widzenia”, „Dorastanie” i „Kuchnia polska”.
ycipk-15hrji
ycipk-15hrji
ycipk-15hrji