Wkrótce przegląd filmów kulinarnych
W czasie Kuchnia.tv Food Film Fest w warszawskim kinie Kultura od piątku do niedzieli będzie można obejrzeć dziewięć filmów dokumentalnych z Europy i Stanów Zjednoczonych.
08.10.2009 14:11
Przegląd otworzy głośny film Christophera Tylora „Rewolucja smaku" („Food Fight") opowiadający o zmianach w amerykańskiej kulturze jedzenia w XX w. Obraz dostał m.in. nagrodę Międzynarodowej Organizacji Dokumentalnej (International Documentary Association). Został również najlepszym dokumentem na festiwalach HD FEST w Los Angeles oraz Indie Fest 2008.
Tego samego dnia zostanie wyświetlony film niemieckiej reżyserki Antje Christ „Dabbawalla - perfekcyjny chaos" („Dabbawalla - the Lunchbox Miracle"), ukazujący system pracy kurierów, którzy każdego dnia dostarczają ponad 200 tys. posiłków w Bombaju. Obraz był pokazywany na festiwalu filmowym we Florencji. Trzecią piątkowa projekcja to „Jedzenie zaprojektowane" („Food Design") Martina Hablesreitera i Sonji Stummer. Film pokazuje, jak kształty, kolory, zapachy, konsystencja, dźwięki wydawane podczas jedzenia i techniki produkcyjne wpływają na projektowanie produktów spożywczych.
Drugi dzień imprezy to filmy zaangażowane społecznie, pokazujące, jak powstaje jedzenie, jakie są skutki społeczne, środowiskowe i kulturowe uprzemysłowienia procesu wytwarzania żywności.
Można będzie zobaczyć film Didiera Fassio „Wojny bananowe" („Banana Wars") o walce o udziały w rynku, którą toczą najwięksi producenci bananów, oraz „Terra Madre" („Terra Madre") Ermanno Olmiego - film o międzynarodowej organizacji Slow Food. Trzeci sobotni tytuł to „Food, Inc." w reżyserii Roberta Kennera, który odkrywa kulisy systemu produkcji żywności w Ameryce i stawia tezę, że producenci celowo ukrywają przed konsumentami informacje o pochodzeniu produktów, składnikach i procesach produkcji.
W niedzielę zostaną pokazane filmy dla prawdziwych smakoszy - historie ludzi oddających się z pasją sztuce gotowania. Można będzie zobaczyć filmy: „Made in Neapol" („Made in Naples") Manueli Cutolo - fascynujący obraz o pizzy z Neapolu; „Smakując północ" („Looking North") Pierra Deschampsa - ukazujący wyjątkowe kulinarne wydarzenie, w kopenhaskiej restauracji Noma zgromadzili się najlepsi szefowie kuchni i krytycy kulinarni z całego świata, oraz „Le Cirque - stolik w raju" Andrew Rossiego - film przedstawiający postać Siria Macciniego, właściciela jednej z najlepszych restauracji w Nowym Jorku.
Wkrótce więcej informacji o godzinach pokazów i cenach biletów na stronie www.kuchnia.tv