ycipk-4jysx2
ycipk-4jysx2

Zygmunt Malanowicz - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Korkożyszki, Polska (obecnie Litwa)

Filmografia:

Polowanie na muchy (1969) (Włodek)

Bariera (1966) (Eddy, kolega bohatera)

Hubal (1973) (ksiądz Ludwik Mucha)

Znaki na drodze (1969) (Porucznik MO)

Krajobraz po bitwie (1970) (Ksiądz Redaktor)

Glasgow (2010)

TuliPany (2004) (Malutki)

Ojciec (2015) (Ojciec)

Kopciuszek () (Pan Henryk)

Życie na gorąco () (Fałszywy świadek morderstwa Elizabeth Nowacki)

Kopernik (serial) ()

Kopernik (1972)

Penelopy (1988) (Dziennikarz)

Polonia Restituta (serial) () (Franek Pawlak)

Mrok () (Ojciec Grosza)

Jarosław Dąbrowski (1975) (Dąbrowski Jarosław)

Ile jest życia (1974) (Andrzej)

Pastorale heroica (1983) (Wiktor Mucha, drugi mąż Sabiny)

Dom () (Tomasz Ciećwierz)

Nóż w wodzie (1961) (Chłopak)

Kanał (2001) (2001) (wędkarz)

Zdjęcie
Podziel się

Polski aktor, reżyser i scenarzysta. Jedna z najciekawszych postaci polskiego filmu. Najbardziej znany z filmu „Nóż w wodzie”, w reżyserii Romana Polańskiego.

Zygmunt Malanowicz urodził się 4 lutego 1938 roku w Korkożyszki koło Wilna na Litwie (wówczas była to Polska). W 1963 roku ukończył Wydział Aktorski PWSTiF w Łodzi. Zadebiutował w roli młodego chłopaka w filmie „Nóż w wodzie”, w reżyserii Romana Polańskiego.

Po ukończeniu studiów zaczął pracę dla Teatru Lubuskiego w Zielonej Górze. Następnie przeniósł się do Poznania, by grać na tamtejszej scenie Teatru Dramatycznego. Potem trafił do Nowej Huty(lata 1966-71) na deski Teatru Ludowego. W roku 1975 powrócił do Łodzi, gdzie studiował, do Teatru Powszechnego - do roku 1978-go. Stamtąd trafił do Kielc, gdzie pracował w Teatrze im. St. Żeromskiego - na dwa sezony. Wreszcie znalazł się w Warszawie, z którą związany jest do dziś: Teatr Studio (1980-82), T. Rozmaitości (1982-91) oraz Dramatyczny (od r. 2000-go).

Zagrał w kilkudziesięciu filmach i teatrze telewizji. W filmie "Polowanie na muchy" Andrzeja Wajdy stworzył ciekawą, pogłębioną psychologicznie postać Włodka - niespełnionego życiowo pracownika księgarni. Obecnie sporadycznie pojawia się na ekranach telewizorów i kin. Od 2008 roku jest członkiem zespołu Nowego Teatru w Warszawie.

ycipk-4jysx2

Jeśli chodzi o telewizję, fani telenowel z pewnością znają go z następujących seriali:* „Klan” (1997-2007), „Na dobre i na złe” (1999-2007) oraz „Kopciuszek”(2006-2007).*

ycipk-4jysx2
ycipk-4jysx2
ycipk-4jysx2