ycipk-41vn90
ycipk-41vn90

Alicja Jachiewicz - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-41vn90

Polska aktorka teatralna i filmowa, popularna szczególnie w latach 70-tych. Żona aktora Stefana Schmidta.

Urodziła się 26 października 1948 roku w Olsztynie. Jej rodzina pochodziła z Wileńszczyzny. Studiowała w PWST w Krakowie, już na drugim roku debiutując w jednej z głównych ról – ‘Niteczki’, w wojennym serialu „Kolumbowie” Janusza Morgensterna, na podstawie powieści Romana Bratnego (1970). Rok później zaliczyła debiut sceniczny, na deskach Teatru Bałtyckiego w Koszalinie, z którym była związana przez dwa kolejne sezony. Lata 1973-77 spędziła jako aktorka scen krakowskich (Teatru Bagatela i Ludowego w Nowej Hucie), by pod koniec dekady powrócić na Wybrzeże i zostać aktorką koszalińskiego Teatru im. Żeromskiego (1978-82). Później związana była już wyłącznie ze scenami Warszawy: Teatrem na Woli (1982-88) i Polskim (1988-2003).

Jej kariera filmowa od samego początku układała się pomyślnie. Jeszcze zanim została dyplomowaną aktorką, zagrała jedną z głównych ról w głośnym obrazie Tadeusza Konwickiego „Jak daleko stąd, jak blisko” i w kryminale „Kocie ślady” Pawła Komorowskiego (1971). W tym samym roku pojawiła się też w epizodzie kelnerki w „Trzeciej części nocy” Andrzeja Żuławskiego.

W dekadzie lat 70-tych występowała w kilku filmach rocznie, często w czołowych rolach: u boku Barbary Wrzesińskiej i Stanisława Mikulskiego w „Opętaniu” Stanisława Lenartowicza (1972), Janusza Bylczyńskiego w „Trzeba zabić tę miłość” Janusza Morgensterna (1972), Macieja Góraja w „Ciemnej rzece” Sylwestra Szyszki (1973), Jana Nowickiego w „Opowieści w czerwieni” Henryka Kluby (1974), czy Leonarda Pietraszaka w „W te dni przedwiosenne” Andrzeja Konica (1975).

Wielu widzów po dziś pamięta Jachiewicz w roli Teresy Krasławskiej, żony Maszki w serialu „Rodzina Połanieckich” (1978) i powstałym na jego bazie filmie „Marynia” (1983) w reżyserii Jana Rybkowskiego. Grała Renę, damę do towarzystwa w „Karierze Nikodema Dyzmy” i królewnę Zofię w „Królowej Bonie” (1980), żonę Macha w „Wedle wyroków twoich...” Jerzego Hoffmana (1983) i żonę komendanta w polsko-czechosłowackiej „Kukułce w ciemnym lesie” (1985). Jedną z najsłynniejszych ‘rodzicielskich’ ról Jachiewicz była kreacja matki „Krolla” w słynnej produkcji Władysława Pasikowskiego (1991). Parę lat później zagrała matkę ‘Włoszki’ – głównej bohaterki kontrowersyjnej „Szamanki” (1996), wykorzystując okazję, by spotkać się po latach z Andrzejem Żuławskim.

ycipk-41vn90

W 1976 roku po raz pierwszy spotkała się na planie z przyszłym mężem, Stefanem Schmidtem grając jego żonę w „Zofii” Ryszarda Czekały. Później wielokrotnie współpracowali ze sobą podczas filmowych realizacji. Spośród wielu tytułów znajdujących się w ich wspólnej filmografii wymienić można m.in. filmy dla dzieci i młodzieży: „Królowa pszczół” (1977) i „Czerwone węże” (1981), węgierską produkcję historyczną „80 huzarów” (1978), serialową ekranizację „Buddenbrooków” produkcji niemieckiej (1979), wojenny serial „Popielec” (1982), filmy: „Ultimatum” (1984), „Bariery” (1985), „Republika nadziei” (1986), „Rozmowy o miłości” (1990), jak również słynną ekranizację „Przedwiośnia” (2001), niezależną produkcję „Motór” (2005) i biograficzno-historyczny obraz „Generał Nil” (2009), by wymienić te najnowsze.

Ma na koncie gościnne występy w serialach „Na dobre i na złe”, „Lokatorzy”, „Pogranicze w ogniu”, „40-latek. 20 lat później” i „Klinika samotnych serc”.

Mieszka wraz z mężem we wsi Nadrzecze, pod Biłgorajem, gdzie z ich inicjatywy powstało artystyczne centrum spotkań twórców i ludzi wrażliwych na urok kresowej kultury i przyrody. Za działalność założonej przez nich Fundacji Kresy 2000 wręczono im nagrodę ‘Pro Publico Bono’ (2003).

Data urodzenia

26.10.1948

Miejsce urodzenia

Olsztyn, Polska

Filmografia

Rozmowy o miłości (1990) (Stecowa, gospodyni przyjęcia)

Przedwiośnie (2001) (Wielosławska)

Ciemna rzeka (1974) (Hela)

Siedemset siedemdziesiąt siedem (1972) (Alka, żona Adama)

W te dni przedwiosenne (1975) (żona Kaszyby)

80 huszar (1978) (dama)

Czerwone węże (1981) (Stańczakowa)

Chce mi sie wyć (1989) (gospodyni)

Zdaniem obrony (1987) (1987)

Opowieść Harleya (1987) (matka Ireny)

Republika nadziei (1986) (Kazimiera Rowińska)

Epizod Berlin - West (1986) (aktorka)

Codzień bliżej nieba (1983) (nauczycielka geografi)

Bluszcz (1982) (Danusia)

Motór (2002) (matka Bazyla)

Trzeba zabić tę miłość (1972) (Dzidzia)

Chopin - Pragnienie miłości (2002)

Muke po Mati (1975) (Ora)

Gdzie woda czysta i trawa zielona (1977) (żona sekretarza)

Bez grzechu (1987) (pielęgniarka Irma)

Kukacka v temnem lese (1985) (Frida)

Bariery (1985) (Zofia)

Akademia Pana Kleksa (1983) (Królowa)

Broda (1974) (Irena Rzepicka Ropucha)

Klinika samotnych serc () (Irena Siudek)

Chce mi się wyć (1989) (Gospodyni)

777 (1972) (Alka)

Trzecia część nocy (1971) (kelnerka)

Dondula (1987)

Stracona noc (1973) (Faustynka)

Bo oszalałem dla Niej (1980) (Jadzia)

Królowa Bona (1980) (królewna Zofia)

Laureat (1980) (Dorota)

Królowa pszczół (1977) (pani Szymczakowa)

Najważniejszy dzień życia (1974) (nauczycielka Rzepicka Ropucha)

Przedwiośnie (serial) () (Wielosławska)

Generał Nil (2008) (Janina Fieldorf)

Przyjaciele ()

Pięć kobiet na tle morza (1986) (Alicja Stefańska)

Magma (1986)

Opowieść w czerwieni (1974) (Regina)

Po upadku. Sceny z życia nomenklatury (1989) (kierowniczka recepcji)

Marynia (1983) (Teresa Krasławska)

Sonata Marymoncka (1987) (matka Ryśka)

Ultimatum (1984) (żona Owadnika)

Zofia (1976) (córka Zofii)

Płomienie (1978) (Urszula)

Opętanie (1972) (Hanka)

Kocie ślady (1971) (Elżbieta, porucznik MO)

Szamanka (1996) (Matka Włoszki)

Noce i dnie (1975) (kuzynka Bogumiła)

Kroll (1991) (matka Krolla)

ycipk-41vn90
ycipk-41vn90
ycipk-41vn90