Trwa ładowanie...
d3uou9c
d3uou9c

John Prosky

Najnowsze informacje
Oceń jako pierwszy:
Filmografia:

Stracone dusze (2000) (Ordynans)

Snajper / Sniper (1993) (1993) (Zakładnik Walkera)

Wielka heca Bowfingera (1999) (Kierownik)

A.I. Sztuczna Inteligencja (2001) (Pan Williamson)

Demony (2012) (Ojciec Christopher Aimes)

Spóźnieni na obiad (1991) (Oficer Tom Bostich)

W morzu ognia (1997) (Adiutant)

Hulk (2003) (Technik Atheonu)

Wszystko się wali (2003) (Komentator)

Jej pierwszy raz (2006) (Mąż)

Gruby i chudszy (1996) (Doktor)

K-11 (2012) (Simon Schwartz)

Skandal () (Senator Gibson)

Revenge () (Oscar Chapman)

Straight Outta Compton (2015) (Młody doktor)

Last Resort () (Pielgrzym)

Touch () (Lawrence Pearl)

Anatomia prawdy () (Clark Wilson)

Zabójcze umysły () (Jim Carlson)

Agenci NCIS () (Carl Dalton)

Flash Forward: Przebłysk Jutra () (Pan Dunkirk)

Gwiezdne Wrota (serial) () (Malchus)

Fringe: Na granicy światów () (Schwytany obserwator)

Eli Stone () (Alan Cooke)

Medium () (Tom Van Dyke)

Czarodziejki () (Kongresman)

Weronika Mars () (Ethan Lavoie)

CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas () (ADA Vanderpool)

Bez skazy () (Glen Easley)

24 godziny (serial) () (Dr George Ferragamo)

Ujęcie (2004) (Dyrektor hotelu)

Portret zabójcy () (Salinger)

Mój śmiertelny wróg ()

Mentalista () (Doktor Evan Quick)

Czysta krew () (David Finch)

Prywatna praktyka () (Jerry Murphy)

Podkomisarz Brenda Johnson () (Banks)

Orły z Bostonu () (Adwokat Walt Devlin)

Dr House () (Dr Bergin)

CSI: Kryminalne zagadki Nowego Jorku () (Kierownik muzeum)

Wzór () (Kyle Holtzman)

Bracia i siostry () (Ron Robinson)

Dowody zbrodni () (Dr Thomas Rabinski)

Advanced Guard, The (1998) (Alpha, dowódca obcych)

Generałowie (2003) (Generał brygady Lewis A. Armistead)

Hidalgo - Ocean ognia (2004) (Oficer w końskiej zagrodzie)

Fantom (1996) (Policjant na rowerze)

Zapomniane grzechy (1996) (Technik poligraf)

Beverly Hills, 90210 () (Duke Weatherill)

Żar młodości () (Kapelan Owen Anderson / Dr Hill)

Z archiwum X () (Medyczny egzaminator)

Ostry Dyżur () (Pan Brooks)

Prawnicy z Miasta Aniołów () (Oficer Randall Carlson)

Morderstwo () (Mark Smith)

Ja się zastrzelę () (Norman)

Kancelaria adwokacka () (Adwokat Mitchell Kravits)

Frasier () (Preston)

Jedwabne pończoszki ()

JAG - Wojskowe Biuro Śledcze () (Jon Barrow)

Dzień za dniem () (Mike Evans)

Szpital Dobrej Nadziei () (Bart Simon)

Dotyk anioła () (Gregory)

Felicity () (Dr Stern)

Nowojorscy gliniarze () (Fred Converse)

Jak pan może panie doktorze? () (Pan Connelly)

Potyczki Amy () (Pan Giddey)

Prezydencki poker () (Doradca)

Ouija: Narodziny zła (2016) (Dr Fuller)

Zdjęcie

John Prosky – amerykański aktor, który pojawił się w wielu znanych serialach telewizyjnych m.in. w Dr Housie (2004 – 2012) czy Weronice Mars (2004 – 2007).

John Prosky – kariera

John Prosky (właściwie John P. Prosky) studiował sztuki teatralne na stanowym uniwersytecie w Kalifornii. John Prosky pracuje jako aktor od 1985 roku. Wystąpił w licznych serialach.

Do najbardziej znanych ról serialowych Johna Prosky'ego można zaliczyć udział w takich produkcjach jak: True blood (2008 – 2014), Mroczne zagadki Las Vegas (2012 -), Podkomisarz Brenda Johnson (2005 – 2012), Weronika Mars, Touch (2012 – 2013).

John Prosky grał również postaci epizodyczne w serialach np. Gregory'ego w Dotyku anioła (1994 – 2003), medycznego egzaminatora w Z Archiwum X (1993 – 2002), Jona Barrowa w JAG – Wojskowe Biuro Śledcze (1995 – 2005), dr George'a Ferragarno w 24 godziny (2001 – 2010), dr Bergina w Dr House czy w American Horror Story: Roanoke (2016).

John Prosky w filmie pojawił się po raz pierwszy w 1990 roku. Zagrał w dwóch produkcjach telewizyjnych: Czarny anioł oraz Ryzyko zawodowe. W 1999 roku pojawił się u boku Steve'a Martina, Eddiego Murphy'ego, Heather Graham i Christine Baranski w komedii Wielka heca Bowfingera.

John Prosky – z kim często współpracuje?

  • Z reżyserką Elodie Keene – przy serialach: Prawnicy z Miasta Aniołów (1986), Nowojorscy gliniarze (1993), Ostry dyżur (1994), Morderstwo (1995), Brooklyn South (1997), Dzień jak dzień (1998), Felicity (1998), Czarodziejki (1998), Potyczki Amy (1999), Bez skazy (2003), The D. A. (2004), Podkomisarz Brenda Johnson, Zabójcze umysły (2005), Mentalista (2008), The Fosters (2013), American Horror Story: Roanoke;
  • Z reżyserką Roxann Johnson – przy serialach: Star Trek: Voyager (1995), Dzień jak dzień, Czarodziejki, Dowody zbrodni (2003), Podkomisarz Brenda Johnson, Mentalista, Główny podejrzany (2011), Mroczne zagadki Las Vegas, Skandal (2012), Touch (2012);
  • Z reżyserem Jeffem Melmanem – przy serialach: Beverly Hills 90210 (1990), Frasier (1993), Ja się zastrzelę (1997), Jak pan może, panie doktorze? (1998), Tragikomiczne wypadki z życia Titusa (2000), Chirurdzy (2005), Prywatna praktyka (2007);
  • Z reżyserem Kevinem Hooksem – przy serialach: Nowojorscy gliniarze, Ostry dyżur, Portret zabójcy (1996), 24 godziny (2001), Dowody zbrodni, Mentalista, Last resort (2012);
  • Z reżyserką Martą Mitchell – przy serialach: Czarodziejki, Potyczki Amy, Agenci NCIS (2003), Weronika Mars, Dr House, Wzór (2005), Mentalista, The Fosters (2013).

John Prosky – ciekawostki

  • Ojcem Johna Prosky'ego jest aktor Robert Prosky;
  • Bratem Johna Prosky'ego jest aktor Andy Prosky;
  • Żoną Johna Prosky'ego jest aktorka Kimiko Gelman (od 2000 roku), z którą ma jedno dziecko.
d3uou9c
d3uou9c
d3uou9c
d3uou9c