WP
WP

Jude Law - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Aktor brytyjski i amerykański, jeden z najbardziej znanych gwiazdorów młodego pokolenia, obiekt westchnień żeńskiej części publiczności. Cechuje go niezwykły talent aktorski, za który ceniony jest przez krytyków, a chłodne, przeszywające spojrzenie zielonych oczu sprawia, że idealnie sprawdza się w rolach czarnych charakterów. Największe uznanie przyniosły mu dwie role w głośnych filmach Anthony’ego Minghelli.

Urodził się 29 grudnia 1972 roku w Londynie, jako David Jude Law.

Już jako dwunastolatek rozpoczął występy w National Youth Music Theatre, a jako 18-latek trafił na plan brytyjskiej opery mydlanej „Families” (1990), dla roli w której rzucił szkołę średnią.

Debiutem filmowym Jude’a Law była rola w filmie Paula W. S. Andersona „Shopping” (1994), na planie którego spotkał się m.in. z Marianne Faithfull oraz ze swoją przyszłą żoną, Sadie Frost.

Na prawdziwy przełom w karierze musiał jednak poczekać kolejne 5 lat, w międzyczasie występując w takich produkcjach, jak „Bent”, czy biograficzny „Wilde”(oba z 1997 roku).

WP

Szczęśliwy okazał się dla aktora 1999 rok, kiedy to - po pierwsze - wystąpił u Davida Cronenberga w thrillerze „eXistenZ”, zaś przede wszystkim brawurowo zagrał u boku Matta Damona i Gwyneth Paltrow w głośnym filmie kryminalnym „Utalentowany pan Ripley” Anthony’ego Minghelli, za co otrzymał nagrodę BAFTA oraz nominację do Oscara i Złotego Globu.

Jak na prawdziwy przełom przystało, rola przyniosła aktorowi międzynarodową sławę i możliwość przebierania w propozycjach dalszych występów, które – sądząc po wyborze – wydają się starannie dobieranymi.

* W 2001 roku zgarnął kolejną nominację do Złotego Globu za udział w produkcji Spielberga „A. I. Sztuczna inteligencja”, po raz pierwszy nominowany był też przez publiczność do Europejskiej Nagrody Filmowej za występ w wojennym obrazie „Wróg u bram” Jeana Jacquesa Annauda.*

* Rok 2002 to rola u boku Paula Newmana i Toma Hanksa w znanym filmie gangsterskim „Droga do zatracenia” Sama Mendesa, a 2003 - nagrodzona drugą nominacją do Oscara i BAFTA oraz trzecią nominacją do Złotego Globu kreacja w głośnym melodramacie wojennym w „Wzgórze nadziei” z Renée Zellweger i Nicole Kidman, będącym kolejną produkcją w reżyserii Minghelli z udziałem Law’a.*

W 2004 roku pojawił się w filmie Mike’a Nicholsa „Bliżej” oraz wystąpił u Martina Scorsese w osławionym „Aviatorze”, w 2005 – po raz kolejny zagrał u boku Gwyneth Paltrow w filmie sci-fi „Sky Kapitan i świat jutra”, a w 2006 roku pojawił się u boku pięknych pań: Cameron Diaz i Kate Winslet w komedii romantycznej „Holiday”.

WP

Rok 2006 to także kolejny występ u Minghelli w nieco mniej znanym obrazie „Rozstania i powroty” oraz dołączenie do gwiazdorskiej obsady filmu „Wszyscy ludzie króla” z Seanem Pennem, Anthony’m Hopkinsem, Jamesem Gandolfinim i Kate Winslet.

Dwukrotnie wcielił się w role, które przed laty odgrywał z powodzeniem Michael Caine – w 2004 roku zagrał tytułowego „Alfie’ego”, a w 2007 – jedną z dwóch ról w filmowym remake’u sztuki „Sleuth” w reżyserii Kennetha Branagha, na planie którego stoczył aktorski i filmowy pojedynek z Cainem.

Ostatnio pojawił się u Wonga Kar-Waia w „Jagodowych nocach” (2007) z Natalie Portman i Norą Jones.

W 1999 roku Jude Law jedyny raz stanął po drugiej stronie kamery, reżyserując jeden z segmentów „Opowieści z metra”.

* W 2007 roku otrzymał Honorowego Césara.*

Data urodzenia

29.12.1972

Miejsce urodzenia

Londyn

Reżyser
Filmografia

Utalentowany pan Ripley (1999) (Dickie Greenleaf)

Wilde (1997) (Lord Alfred Bosie Douglas)

Repo Men - Windykatorzy (2010) (Remy)

eXistenZ (1999) (Ted Pikul)

Wróg u bram (2001) (Vasilli Zaitsev)

A.I. Sztuczna Inteligencja (2001) (Gigolo Joe)

Strażnicy marzeń (2012) (Pitch)

360. Połączeni (2011)

Families (1990) (Nathan Thompson)

Bent (1997) (Szturmowiec)

Final Cut (1998) (Jude)

Sky Kapitan i świat jutra (2004) (Sky Captain)

Gattaca - Szok przyszłości (1997) (Jerome Eugene Morrow)

Sherlock Holmes: Gra cieni (2011) (Dr John Watson)

Contagion - epidemia strachu (2011) (Alan Krumwiede)

Anna Karenina (2012) (2012) (Alexei Karenin)

Droga do zatracenia (2002) (Maguire)

Akta Sherlocka Holmesa (1991) (Joe Barnes)

Marshal, The (1993) (Bruno)

The Bitter Pill (2013)

Wisdom of Crocodiles, The/Immorality (1998) (Steven Grlscz)

Love, Honour and Obey (2000) (Jude)

Marlowe (2002) (William Shakespeare)

Melodie miłości (1998) (Danny)

Alfie (2004) (Alfie)

Agentka (2015) (Bradley Fine)

Geniusz (2015) (Thomas Wolfe)

King Conqueror (2009) (Jakub I Król Aragonii)

Grand Budapest Hotel (2014) (młody pisarz)

Dom Hemingway (2013) (Dom Hemingway)

Panaceum (2013) (Dr Jonathan Banks)

Hugo i jego wynalazek (2011) (Ojciec Hugo)

Pojedynek (2007) (Milo Tindle)

Wszyscy ludzie króla (2006) (Jack Burden)

Rozstania i powroty (2006)

Lemony Snicket: Seria niefortunnych zdarzeń (2004) (Lemony Snicket)

Sherlock Holmes (2009) (Dr. John Watson)

Repossession Mambo (2009) (Remy)

Parnassus (2009) (Tony (druga przemiana))

Jagodowa miłość (2007) (Jeremy)

Holiday (2006) (Graham)

Jak być sobą (2004) (Brad Stand)

I Love You, I Love You Not (1996) (Ethan)

Północ w ogrodzie dobra i zła (1997) (Billy Carl Hanson)

Bliżej (2004) (Dan)

Shopping (1994) (Billy)

Wzgórze nadziei (2003) (Inman)

Fantastyczne zwierzęta: Zbrodnie Grindelwalda (2018) (Albus Dumbledore )

Kapitan Marvel (2019) (Yon-Rogg)

Rhythm Section, The (2019)

WP
WP