ycipk-3n1uss
ycipk-3n1uss

Kristin Scott Thomas - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Redruth, Kornwalia, Anglia

Filmografia:

Kobieta z piątej dzielnicy (2011) (Margit)

Połów szczęścia w Jemenie (2011) (Bridget Maxwell)

Gosford Park (2001)

Under the Cherry Moon (1986) (Mary Sharon)

Ryszard III (1995) (Anne)

Cztery wesela i pogrzeb (1994) (Fiona)

Gorzkie Gody (1992) (Fiona)

Zagubione serca (1999) (Kay Chandler)

Angielski pacjent (1996) (Katharine Clifton)

Zaklinacz koni (1998) (Annie MacLean)

Dziesiąty człowiek (1988) (Therese)

Z tobą i przeciw tobie (2010) (Anna Cooper)

Mission: Impossible (1996) (Sarah Davies)

Uwodziciel (2012) (Virginie Rousset)

Tylko Bóg wybacza (2013) (Jenna)

Angels & Insects (1995) (Matty Crompton)

Garść piachu (1988) (Brenda Last)

Kobieta w ukryciu (2013) (Pani Ternan)

U niej w domu (2012) (Jeanne Germain)

John Lennon. Chłopak znikąd (2009) (Mimi Smith)

Kocham cię od tak dawna (2008) (Juliette Fontaine)

Facet do towarzystwa (2007) (Lynn Lockner)

Czyja to kochanka? (2006) (Christine Levasseur)

Kochanice Króla (2007) (Lady Elizabeth Boleyn)

Wszystko zostaje w rodzinie (2005)

Arsene Lupin (2004) (Joséphine, hrabina Cagliostro)

Largo Winch (2008)

Wojna domowa (2008) (Pani Whittaker)

Wyznania zakupoholiczki (2009) (Alette Naylor)

Bronte (2008) (Lydia Robinson)

Nie mów nikomu (2006) (Helene Perkins)

Mistral`s Daughter (1984) (Nancy)

Tricheuse, La (1987)

Sentimental Journey (1987)

Djamal et Juliette (1987)

Bille en tête (1989) (Clara)

Force majeure (1989) (Katia)

Mio caro dottor Grdsler (1991) (Sabine)

Lunes de fiel (1992) (Fiona)

Body and Soul (1994) (Gabriel/Anna Gibson)

Plaisir d`offrir (1995)

En mai, fais ce qu`il te plant (1995)

Podróże Guliwera (1996) (1996) (Immortal Gatekeeper)

Somebody To Love (1996)

Mikrokosmos (1996) (Narrator)

Up at the Villa (2000) (Mary Panton)

Miridienne, La (1988) (Marie)

Framed (1990) (1990) (Kate)

Gra, która nie ma końca (1990) (Caroline)

Bal du gouverneur, Le (1990) (Marie Forestier)

Sekretne życie Iana Fleminga (1990) (Leda St Gabriel)

Aux yeux du monde (1990)

Titmuss Regained (1991) (Jenny Sidonia)

Weep No More, My Lady (1992) (Elisabeth)

Look at It This Way (1992) (Victoria)

Les Milles (1994) (Mary-Jane Cooper)

Un iti inoubliable (1994) (Marie-Therese Von Debretsy)

Confessionnal, Le (1995) (Assistant to Hitchcock)

Belle Ipoque (1995) (Alice)

Pompatus of Love, The (1996) (Caroline)

Amour et confusions (1997) (Sarah)

Souvenir (1998)

Revengers Comedies, The (1998)

Agent trouble (1987) (Julie)

Czas mroku (2017)

Party (2017) (Janet)

Zdjęcie
Podziel się

Znana aktorka brytyjska, która szeroką popularność zyskała dzięki roli Fiony w słynnej komedii „Cztery wesela i pogrzeb” z Hugh Grantem, i pierwszoplanowej kreacji w „Angielskim pacjencie”.

Urodziła się 24 maja 1960 roku w kornwalijskim miasteczku Redruth w Anglii. Wcześnie straciła ojca – pilota wojskowego, który zginął tragicznie w wypadku samolotowym. Po ukończeniu żeńskiego college’u w Cheltenham, przez jakiś czas uczęszczała do Central School of Speech and Drama w Londynie. Naukę przerwał jej wyjazd do Paryża w 1979 roku.

Francja stała się dla Scott Thomas drugą ojczyzną - zamieszkała tam na stałe, wyszła za mąż za cenionego lekarza i wychowywała tam swoje dzieci. We Francji stawiała też pierwsze kroki w filmie, telewizji i na scenie, a dzięki biegłej znajomości języka, po dziś dzień dzieli czas między filmy anglo- i francuskojęzyczne.

* Jej debiutem filmowym był nakręcony w Nicei melodramat „Zakazana miłość” (1986, dwie nominacje do Złotej Maliny) w reżyserii i z udziałem znanego muzyka, Prince’a, natomiast przełomowym występem w karierze – główna rola w brytyjskim melodramacie „Garść prochu” Charlesa Sturridge’a (1988).*

ycipk-3n1uss

Grała na zmianę w filmach francuskich („La Méridienne” 1988, „Bille en tête” 1989, „W oczach świata” 1990), amerykańskich (wojenny film TV „Dziesiąty człowiek” z Anthonym Hopkinsem 1988, przygodowy obraz TV „Sekretne życie Iana Fleminga” 1990) i brytyjskich (sensacyjny film TV „Gra, która nie ma końca” z Albertem Finneyem 1990).

W 1992 roku po raz pierwszy wystąpiła obok Hugh Granta w dramacie erotycznym „Gorzkie gody” Romana Polańskiego, grając bohaterkę o imieniu Fiona. Co ciekawe, w postać o tym samym imieniu, ponownie u boku Hugh Granta, wcieliła się również w przełomowej komedii „Cztery wesela i pogrzeb” (1994), która przyniosła jej międzynarodowy rozgłos i nagrodę BAFTA dla Najlepszej Aktorki Drugoplanowej.

Po występach w kostiumowych produkcjach: romansie „Anioły i owady” Philipa Haasa (1995), uwspółcześnionej wersji szekspirowskiego „Ryszarda III” Richarda Loncraine’a (1995) i francuskim mini-serialu „Belle Époque” (1995) zagrała pierwszoplanową rolę u boku Ralpha Fiennesa w głośnym, obsypanym Nagrodami Akademii, melodramacie wojennym „Angielski pacjent” Anthony’ego Minghelli (1996, nominacja do Oskara, Złotego Globu i BAFTA; National Board of Review Award).

Ponownie spotkała się ze Sturridgem na planie telewizyjnej adaptacji „Podróży Guliwera” z Christopherem Lambertem (1996), wystąpiła obok Toma Cruise’a w głośnej produkcji „Mission: Impossible” (1996), obok Harrisona Forda w „Zagubionych sercach” Sydneya Pollacka (1999) i Roberta Redforda w dramacie „Zaklinacz koni” w jego reżyserii (1998), a w 2001 roku dołączyła do obsady jednego z ostatnich dzieł Roberta Altmana – „Gosford Park” (zespołowe nagrody: Satellite Award i Screen Actors Guild Award). Po krótkiej przerwie, powróciła jako hrabina Cagliostro we francuskiej produkcji „Arsène Lupin” (2004) i Gloria w komedii „Wszystko zostaje w rodzinie” z Rowanem Atkinsonem (2005). Ponownie zagrała obok Ralpha Fiennesa w filmie „Chromofobia” w reżyserii siostry aktora, Marthy Fiennes (2005), wcześniej spotykając się z trzecim z Fiennesów – Josephem, na planie dramatu podróżniczego „Człowiek człowiekowi” (2005).

Po występach we francuskich filmach: „Nie mów nikomu” (2006) i „Czyja to kochanka?” (2007), partnerowała Woody’emu Harrelsonowi na planie „Faceta do towarzystwa” (2007), a ostatnio wzięła udział w brytyjskiej komedii romantycznej „Easy Virtue” z Colinem Firthem i Jessiką Biel (2008) oraz wystąpiła w głośnym dramacie historycznym „Kochanice króla” ze Scarlett Johansson i Natalie Portman, gdzie po raz drugi w karierze (po „Zaklinaczu koni”) wcieliła się w postać matki bohaterki granej przez Johansson (2008).

ycipk-3n1uss

Jednym z ostatnich filmowych projektów Scott Thomas jest biograficzny film „Brontë” kolejny owoc współpracy ze Sturridgem (2009).

Jest aktorką obdarzoną dystansem do samej siebie, w pełni świadomą własnych atutów i ograniczeń. Dała tego dowód w jednym z wywiadów, mówiąc: „Zawsze będę tą brzydszą siostrą albo złą macochą, jednak to właśnie te role interesują mnie bardziej od postaci poczciwego, jednowymiarowego Kopciuszka”.

* Za działalność artystyczną, została uhonorowana wysokimi odznaczeniami państwowymi – Orderem Imperium Brytyjskiego (2003) i francuskim orderem Legii Honorowej (2005).*

ycipk-3n1uss
ycipk-3n1uss
ycipk-3n1uss